Zbiór źródeł internetowych dotyczących historii wyżywienia.
Blogi
- Food History Jotting – prywatny blog, autor Ivan Day jest niezależnym historykiem wyżywienia, a także profesjonalnym kucharzem i cukiernikiem.
- The food museum : exploring and celebrating food – blog współzałożycieli Muzeum Ziemniaka i autorów wielu publikacji dot. historii wyżywienia – Tom Hughes i Meredith Sayles Hughes.
- The History Kichen : exploring the fascinating history of food – prywatny blog, autorka Tori Avey jest dziennikarzem kulinarnym zainteresowanym antropologią i historią żywności.
- Jarosław Dumanowski na:temat – blog dr hab. Jarosława Dumanowskiego, prof. UMK, historyka czasów nowożytnych specjalizującego się w historii kultury materialnej, kultury, kontaktach polsko-francuskich i w kulturowej historii kuchni i wyżywienia.
Strony
- Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia : Stacja Naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego – badania nad historią wyżywienia prowadzone głównie w obrębie Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
- FoodReference.com – strona ogólnie o jedzeniu, ale także kalendarz historii żywności.
Bazy
- Academic Search Complete – baza multidysyplinarna
- SYMPOnet – materiały konferencyjne
- BAZHUM : Baza Czasopism Humanistycznych i Społecznych
- CEJSH : the central european journal of social sciences and humanities
Katalogi
- Food History News – strona prowadzona przez wieloletnią badaczkę historii wyżywienia Sandy Oliver, zawierająca katalog muzeów i kolekcji na świecie związanych z historią wyżywienia
- World Cat – katalog rozproszony największych bibliotek świata
Praca przygotowana na zajęcia Przygotowanie i opracowywanie projektów informacyjnych, prowadzone przez dr Natalię Pamuła-Cieślak.
Aktualizacja : 26 czerwca 2013.
Dodaj komentarz