Książki dotyczące Historii Wyżywianie, w języku polskim, dostępne na WorldCat.org. 

Lista pod nazwą History of Cooking [PL]”, licząca 35 rekordów, dostępna jest publicznie na stronie WorldCat.org (użytkownik: Granatowski).

Strategia wyszukiwawcza

TEMAT

Książki dotyczące Historii Wyżywianie, w języku polskim, dostępne na WorldCat.org

NARZĘDZIA

Konto społecznościowe WorldCat.orgUmożliwia stworzenie końcowej listy, wymaganej do zaliczenia zadania.
Zaawansowane wyszukiwanieMożliwość wyszukiwania po określonych atrybutach i wybór wybranych filtrów / opcji.
Filtry / opcjePozwalają na ograniczenie liczby wyszukanych rekordów.
Listy publiczneFunkcja umożliwiająca zapisanie określonych przez użytkowników rekordów.

ZAPYTANIE

Subject:History, CookingJedynym atrybutem wykorzystanym w zaawansowanym wyszukiwaniu było hasło p(hasło przedmiotowe). Materiały na WorldCat.org, niezależnie od języka wydania mają hasła przedmiotowe także w języku angielskim, dlatego zdecydowałam się na ten język w trakcie zawansowanego wyszukiwania.
Odpowiednikiem nauki Historii Wyżywienia w języku angielskim jest History of Cooking, stąd wybór haseł.

Końcowa fraza wyszukiwawcza:  su: history su: cooking

FILTR / OPCJE:

Format:BookOgraniczenie listy rekordów z 11.205 do 8202 zgodnie z formatem określonym w temacie.
Language:PolishOgraniczenie listy rekordów z 8202 do 37 zgodnie z językiem określonym w temacie.
Topic:Business & EconomicsSpośród rekordów 2 prace znadujące się w tym topicu nie są związane ściśle z tematem, dlatego zdecydowałam się je wyeliminować.

Lista pod nazwą History of Cooking [PL]”, licząca 35 rekordów, dostępna jest publicznie na stronie WorldCat.org (użytkownik: Granatowski).

PODSUMOWANIE:

Zgodnie z wymaganiami została stworzona lista publiczna (History of Cooking [PL]) składająca się z 35 dokumentów. Z końcowej listy zostały wyeliminowane 2 prace, które nie wpasowały się konkretnie w temat pracy.
Zapisanie rekordów w postaci Listy umożliwia wygenerowanie opisów bibliograficznych, które zostały dodane do pracy jako załącznik.
Różnorodność formatów nie była tu możliwa, w związku z samym tematem, który określał konkretny format. Wśród książek znalazły się jednak 4 pozycje dostępne w wersji elektronicznej (eBook).

Praca przygotowana na zajęcia Specjalistyczne wyszukiwanie informacji online, prowadzone przez dr Natalię Pamuła-Cieślak.
Aktualizacja : 30 maja 2013.


BIBLIOGRAFIA:

  1. Achremczyk, S., & Ośrodek Badań Naukowych im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Olsztynie. (2007). Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich: Dziedzictwo kulinarne. Olsztyn: Towarzystwo Naukowe i Ośrodek Badań Naukowych im. Wojciecha Kętrzyńskiego.
  2. Bąbel, A. M., & Instytut Badań Literackich (Polska Akademia Nauk). (2004). Muza z warząchwią: Uwagi o literaturze i kulinariach. Warszawa: Instytut Badań Literackich PAN.
  3. Bikont, P., & Makłowicz, R. (2003). Dialogi języka z podniebieniem: Książka kucharska. Kraków: Wydawn. Znak.
  4. Bilgri, A., & Gérald, K. W. (2004). Potrawy dietetyczne i postne: Zupy, przekąski, sałatki, wypieki. Kraków: Wydawn. M.
  5. Black, M., & Le, F. D. (1998). Ksie̜ga potraw Jane Austen. Warszawa: Prószyński i S-ka.
  6. Bockenheim, K. (1998). Przy polskim stole. Wrocław: Wydawn. Dolnośląskie.
  7. Bojarska, N., Wieczorkiewicz, B., & Kobyliński, S. (1979). Dobra wieść niosą jeść. Warszawa: Watra.
  8. Bruce, B. (2009). Historia smaku: Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo. Warszawa: Carta Blanca.
  9. Celada, E., & Boberska, M. (2010). Sekrety kuchni Watykanu. Warszawa: Świat Książki.
  10. In Chrzanowski, T. (2011). Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich: Kuchnia dawnych ziem pruskich : tradycja i nowoczesność : praca zbiorowa.
  11. Correnti, P., & Aleksandrowicz, J. (2005). Afrodyzjaki w kuchni: Pięć tysięcy lat tradycji. Warszawa: Twój Styl.
  12. Czerniecki, S., Dumanowski, J., Spychaj, M., & Lubomirski, S. H. (2010). Compendium ferculorum, albo, zebranie potraw. Warszawa: Muzeum Pałac w Wilanowie.
  13. Czerniecki, S., Dumanowski, J., Spychaj, M., & Lubomirski, S. (2010). Compendium ferculorum, albo, zebranie potraw. Warszawa: Muzeum Pałac w Wilanowie.
  14. DeWitt, D., & Jóźwiak, B. (2007). Kuchnia Leonarda da Vinci: Sekretna historia kuchni włoskiej. Poznań: Dom Wydawniczy REBIS.
  15. Dumanowski, J., Pawlas, A., & Poznański, J. (2010). Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego: Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku. Warszawa: Muzeum Pałac w Wilanowie.
  16. Got, J., Gorzkowski, A., & Michalik, J. (2001). Barszcz w kulturze starożytnej Grecji. Kraków: Księg. Akademicka.
  17. Imbach, J., & Pilich, A. (1999). Przysmaki papieży i prałatów: Jak biesiadowali królowie i księżniczki, co smakowało zakonnikom i świętym, czym zajadali się artyści, co gotowali sławni kucharze, jak dogodzić podniebieniu gości. Warszawa: Instytut Wydawniczy PAX.
  18. Koło Polek w Hobart. (2003). Koło Polek w Hobart, 1963-2003: Działalność i zapiski kulinarne. Hobart: Wydawnictwo Koła Polek.
  19. Kostiukovich, E., Eco, U., & Jackowicz, J. (2010). Sekrety włoskiej kuchni: Podróż po kulturze i tradycji. Warszawa: Wydawn. Albatros Andrzej Kuryłowicz.
  20. Kozioł, A. (2010). Księga zapachów. Kraków: Wydawn. WAM.
  21. Kozioł, A., & Kowalczyk, W. (2008). Smaki polskie, czyli, Jak się dawniej jadało: Z przepisami do wykorzystania we współczesnej kuchni. Kraków: Wydawn. WAM.
  22. Kuroń, M., & Kozłowska, B. (2004). Kuchnia polska: Kuchnia Rzeczypospolitej wielu narodów. Warszawa: Jacek Santorski & Co.
  23. Łozińska, M., Łoziński, J., Łebkowski, M., & Łebkowski, M. (1998). Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej [sic]. Warszawa: Prószyński i Sp-ka.
  24. Łozińska, M., & Łoziński, J. (2011). Smaki dwudziestolecia: Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety. Warszawa: Wydawn. Naukowe PWN.
  25. Łozińska, M., & Łoziński, J. (2012). Historia polskiego smaku: Kuchnia, stół, obyczaje. Warszawa: Wydawn. Naukowe PWN.
  26. Mierzecka, W., Osińska-Kassa, E., & Centralna Biblioteka Rolnicza (Poland). (2006). Tradycyjna kuchnia w dworach i dworkach: Ze zbiorów Centralnej Biblioteki Rolniczej im. Michała Oczapowskiego. Warszawa: Agencja Reklamowo-Wydawnicza Arkadiusz Grzegorczyk.
  27. Mironiuk-Nikolska, A., & Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie. (2007). Kuchnia polska: Jak powstaje tradycyjny smak : Państwowe Muzeum Etnograficzne kwiecień-wrzesień 2007. Warszawa: Państwowe Muzeum Etnograficzne.
  28. Murczyński, A. (1990). Kuchnia staropolska. Warszawa: Epoka.
  29. Nowicki, W. (2011). Stół, jaki jest: Wokół kuchni w Polsce. Kraków: Muzeum Etnograficzne im. SewerynaUdzie4li.
  30. Szuszkiewiczowa, M. (1998). Historia od kuchni: Czyli dykteryjki kulinarne. Warszawa: Wydawn. Orgelbrandów.
  31. Szymanderska, H. (2005). Na polskim stole: Przepisy i tradycje szlacheckie. Warszawa: Świat Książki.
  32. Vanoni, C. (1990). Makarony: Tradycyjna kuchnia wloska. Warszawa: Spar.
  33. Wawoczny, G. (2005). Kuchnia raciborska: Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej. Racibórz: „WAW” Grzegorz Wawoczny.
  34. Wrangham, R. W. (2009). Walka o ogień: Jak gotowanie stworzyło człowieka. Stare Groszki: CiS.
  35. Żarski, W. (2008). Książka kucharska jako tekst. Wrocław: Wydawn. Uniwersytetu Wrocławskiego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.