Źródła internetowe dot. historii wyżywienia (ogólnie)

Zbiór źródeł internetowych dotyczących historii wyżywienia.

Blogi

  1. Food History Jotting – prywatny blog, autor Ivan Day jest niezależnym historykiem wyżywienia, a także profesjonalnym kucharzem i cukiernikiem.
  2. The food museum : exploring and celebrating food – blog współzałożycieli Muzeum Ziemniaka i autorów wielu publikacji dot. historii wyżywienia – Tom Hughes i Meredith Sayles Hughes.
  3. The History Kichen : exploring the fascinating history of food – prywatny blog, autorka Tori Avey jest dziennikarzem kulinarnym zainteresowanym antropologią i historią żywności.
  4. Jarosław Dumanowski na:temat – blog dr hab. Jarosława Dumanowskiego, prof. UMK, historyka czasów nowożytnych specjalizującego się w historii kultury materialnej, kultury, kontaktach polsko-francuskich i w kulturowej historii kuchni i wyżywienia.

Strony

  1. Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia : Stacja Naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego – badania nad historią wyżywienia prowadzone głównie w obrębie Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
  2. FoodReference.com – strona ogólnie o jedzeniu, ale także kalendarz historii żywności.

Bazy

  1. Academic Search Complete – baza multidysyplinarna
  2. SYMPOnet – materiały konferencyjne
  3. BAZHUM : Baza Czasopism Humanistycznych i Społecznych
  4. CEJSH : the central european journal of social sciences and humanities

Katalogi

  1. Food History News – strona prowadzona przez wieloletnią badaczkę historii wyżywienia Sandy Oliver, zawierająca katalog muzeów i kolekcji na świecie związanych z historią wyżywienia
  2. World Cat – katalog rozproszony największych bibliotek świata

Praca przygotowana na zajęcia Przygotowanie i opracowywanie projektów informacyjnych, prowadzone przez dr Natalię Pamuła-Cieślak.
Aktualizacja : 26 czerwca 2013.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top