Ocena jakościowo-heurystyczna polskich serwisów kulinarnych

Praca licencjacka napisana pod kierunkiem Prof. Ewy Głowackiej.

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Nauk Historycznych, Instytut Informacji naukowej i Bibliologii.

Toruń 2012

Ocena jakościowo-heurystyczna polskich serwisów kulinarnych do pobrania w wersji PDF.

Streszczenie

Zaprezentowana na początku historia informacji kulinarnej od początku istnienia człowieka przez książki kucharskie, programy telewizyjne i możliwości Internetu, poprzedza badania wybranych polskich serwisów kulinarnych. Ocena serwisów została przeprowadzona przy pomocy metody jakościowo-heurystycznej, dzięki której wyodrębniono dwa główne kryteria: zawartość i funkcjonalność wraz z licznymi ich cechami. Ostateczne wnioski z przeprowadzonego badania zostały zamieszczone w podsumowaniu.

  1.  Spis treści
  2. Wstęp
  3. Historia źródeł informacji kulinarnych (książki kucharskie, kulinarne multimedia, kultura kulinarna)
  4. Metodologia (metoda jakościowo-heurystyczna, web 2.0, dobór kryteriów) 
  5. Ocena zawartości serwisów kulinarnych (Gotujmy.pl, Kotlet.tv, Kuchniaplus.pl, Mojegotowanie.pl, Polska-gotuje.pl, Portalkucharski.pl, Ugotuj.to, Uwielbiam.pl) 
  6. Ocena funkcjonalności serwisów kulinarnych (Gotujmy.pl, Kotlet.tv, Kuchniaplus.pl, Mojegotowanie.pl, Polska-gotuje.pl, Portalkucharski.pl, Ugotuj.to, Uwielbiam.pl) 
  7. Podsumowanie
  8. Bibliografia
  9. Aneksy

Oceniane serwisy kulinarne

Gotujmy.pl
Kotlet.tv
Kuchnia+ : HD
MojeGotowanie.pl
Polska-gotuje : boby
Portal kucharski.pl
Ugotuj.to
Uwielbiam.pl


Wykorzystana literatura

  1. BANDLER, Michael, LAUTERBACH, Steven, The taste setters, [W:] Electronic journal of the U.S. Departament of State : Americans at the table : Reflections on food and culture, [dostęp: 13 grudnia 2011] ostatnia aktualizacja July 2004, p. 19-23.
  2. BĄBEL, Agnieszka M., Muza z warząchwią : uwagi o literaturze i kulinariach, Warszawa : IBL PAN, 2004.
  3. BEDNAREK-MICHALSKA, B., Ocena jakości bibliotekarskich serwisów informacyjnych udostępnianych w Internecie, [dostęp: 15 listopada 2011], EBIB, nr 2/2003 (31).
  4. BEDNAREK-MICHALSKA, B., Oceń jakość informacji elektronicznej [dostęp: 15 lutego 2012].
  5. BURCKHARDT, Jacob, O sztuce gotowania u późniejszych Greków, “Mówią Wieki : Historia w sieci”, [dostęp: 12 grudnia 2011].
  6. CBOS : Zachowania i nawyki żywieniowe Polaków, [dostęp: 20 grudnia 2011].
  7. CISIELSKI, Jakub, Historia Stron Internetowych, “html-css-ajax.com” [dostęp: 15 grudnia 2011].
  8. DRYL, T., Serwisy społecznościowe Web 2.0 jako element budowania interakcji przedsiębiorstwa z klientami, [dostęp: 15 lutego 2012].
  9. DUMANOWSKI, Jarosław, Kuchnia bez schabowego. O wieprzowinie, szołdrach i tajemnicach kuchni staropolskiej, „Mówią Wieki” 2009 nr 12, s. 73-77.
  10. DUMANOWSKI, Jarosław, Weźmij materyją mięśną wołową albo cielęcą…, “Mówią Wieki” 2009 nr 12, s. 36-40.
  11. Encyclopedia of food and culture, Vol. 1-3, editor Solomon H. Katz, New York : Charles Scribner’s Sons, 2003.
  12. Historia Internetu, “MapaInternetowa”, [dostęp: 15 grudnia 2011].
  13. KACZYŃSKA, Elżbieta, Tradycja i zmiana w odżywianiu ludności (wstępne założenie badań nad tworzeniem się „społeczeństwa konsumpcyjnego” w ujęciu regionalnym), [W:] Rocznik Naukowy WSIiE TWP w Olsztynie. Socjologia. Pedagogika, Olsztyn: WSIiE, 2008, nr 2, s. 31-52.
  14. KWIECIŃSKA-ZDRENKA, M., Świadomość zdrowego odżywiania Polaków, “We-dwoje.pl”, [dostęp: 9 listopada 2011].
  15. LEMNIS, Maria, VITRY, Henryk, W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Wyd. 2, Warszawa : Interpress, 1980
  16. MILER, Maria., MROCZEK, Elżbieta., Profil użytkownika i inne elementy Web 2.0 w bibliotekach cyfrowych, [dostęp: 20 lutego 2012].
  17. MUSIDŁOWSKA, Maryla, Ugotowani na wszystko, ”Film” 2009 nr 10, s. 37- 40.
  18. Nowa Kuchnia Polska – Badania, “Winiary” [dostęp: 20 grudnia 2011].
  19. OLSZEWSKI, Arkadiusz, Historia serwisów kulinarnych, “Artelis”, ostatnia aktualizacja 3 sierpnia 2011, [dostęp: 15 listopada 2011].
  20. PREGENZER, Brigitte, SCHMIDLE, Brigitte, Św. Hildegarda z Bingen: dieta i post, Kraków : Wydaw. M, 2008
  21. RUSINIAK, A., Polacy w kuchni – badanie Grupy IQS, “Grupa IQS”, [dostęp: 15 listopada 2011].
  22. SAPA, R., Benchmarking w doskonaleniu serwisów WWW bibliotek akademickich, Kraków : Wydaw. UJ, 2005
  23. SPYCHAJ, Magdalena, Ieiunium Polonicum, czyli post na modłę polską w XVII i XVIII wieku, „Mówią Wieki” 2009 nr 12, s. 78-81
  24. WIECZORKIEWICZ, A., Cały świat w zasięgu smaku, [W:] Kultura w czasie globalizacji, Warszawa: Wydaw. IFiS PAN, 2004, s. 201-218
  25. Wikipedia : the free encyklopedia, [dostęp: 13 grudnia 2011].
  26. WRANGHAM, Richard, Walka o ogień : jak gotowanie stworzyło człowieka, Stare Groszki : Wydaw. CIS, 2009
  27. ZIELIŃSKI, Zygmunt. E., Społeczeństwo informacyjne w dobie Web 2.0 [dostęp: 20 lutego 2012].

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to Top